Home

Columns

Verhalen

Artikelen

Contact

 

 

 

 

Dubbel glas: wat levert het op?

De overheid wil eigenaar-bewoners stimuleren om energiebesparende maatregelen te nemen in de eigen woning. Specifiek voor het laten plaatsen van isolatieglas heeft het Ministerie voor Wonen, Werk en Integratie een budget van € 45 miljoen beschikbaar gesteld.

Met ingang van 1 oktober 2009 is de Tijdelijke subsidieregeling isolatieglas in werking.

Het loopt nog geen storm met de aanvragen voor deze subsidie. Op 5 oktober stond de teller op ruim 2500 aanvragen. Vanaf het begin van deze maand konden woningeigenaren met terugwerkende kracht subsidie aanvragen voor isolatieglas dat vanaf 1 juli van dit jaar is geplaatst. Natuurlijk wel door een erkende glaszetter. Meer over de regeling en hoe je er gebruik van kunt maken staat op de website www.meermetminder.nl.

Voor een artikel dat ik voor Z24 schreef, zocht ik uit hoe snel je de investering in dubbel glas eigenlijk terugverdient. Met behulp van Milieu Centraal, een stichting die, onder meer met verschillende websites tot doel heeft om informatie aan mensen te verschaffen over diverse onderwerpen op het gebied van milieu, heb ik de kosten voor verschillende hoeveelheden glas inclusief het vervangen van kozijnen op een rijtje gezet.
Wat bleek? Eer je de kosten hebt terugverdiend met de besparing aan stookkosten, ben je al gauw een jaar of tien verder.

Misschien dat de waardebonnen voor subsidie daarom nog niet zo hard lopen. Voor mij was de regeling echter wel reden genoeg om dubbel glas te gaan plaatsen in mijn eigen stulpje. Uit eigen ervaring kan ik dus melden dat, ook al heb je de kosten niet snel terugverdiend met de besparing op stookkosten, je er wel veel wooncomfort voor terugkrijgt.
Met enkel glas kon ik de mensen in mijn straat horen lopen, nu niet meer. Ook die vervelende koude tocht die er in de winter rondom de ramen hing is als het goed is verleden tijd.

Door Eline Ronner, 8 oktober 2009

Reageer op dit artikel!